Bloggerul Costi – Cuvânt înainte

În „peisajul” scriitoricesc virtual personalitatea lui Costi are un specific aparte depăşind prin spontaneitate, imaginaţie şi îmbârligătură aşteptările cititorilor care rămân „muţi” şi fără rplică la comentarii tocmai datorită spiritului neastâmpărat şi stilului combinatoriu pe care-l stăpâneşte cu virtuozitate. M-am hotărât să-i dedic acestuia rândurile de faţă pentru a-i face de „ruşine”cartea pe care urmează să o publice .

Mă copleşeşte varietatea subiectelor, dar şi impresionanta şi spectaculoasa ideatică satirică, comparativ-actualizantă, în special cea referitoare la lumea antică rămasă leagăn de legende şi mituri.

Din punctul meu de vedere creaţia lui Costi este una novatoare, cu nelipsitul impact subiectiv, învelit în figuri de stil semitransparente, adevărate criptograme ale căror sensuri numai o minte ascuţită le poate înţelege sau dezlega. De fapt în aceasta constă noutatea literară a culegerii la care mă refer. Lumea antică se dezvăluie în mintea noastră, sau a celor dinaintea noastră, ca reflectare a gândirii şi raţionamentelor celor care o investighează. Ea are un imens grad de subiectivitate chiar şi pentru opera scriitorilor antici. Ce să mai spunem de cei actuali?

Citim istorie, răsfoim documente antice, ni se prezintă filme dintre cele mai alambicate ca montaj, subiect, intrigă. Reţinem unele impresii, ne facem o idee, dar încontinuu suntem forţaţi, pentru a ne lămuri cât mai mult şi mai bine, uneori şi din cauza altor descoperiri sau interpretări recente, să ne schimbăm primele impresii, să căutăm alte izvoare sau reflexii.

Constatările pline de vervă ale autorului cam închide pliscul oricăror alte „investigaţii” ulterioare. Dumnealui pune problema la punct fapt ce face deliciul lecturii. Autorul e unul de-al nostru, de acilea, o spune franc, nu lasă loc de întors, ne coboară într-o „realitate” imbatabilă ca şi cum ar dori să ne spună „staţi oameni buni liniştiţi nu vă mai agitaţi că adevărul e gogoneţ”. Mă întreb nu fără regret cum de nu s-au gândit alţii la un asemenea gen literar. Şi nu reuşesc să găsesc răspuns căci o astfel de plăsmuire are doar identitatea autorului, fără datorii la replici, cu un coieficient de inteligenţă de invidiat, creativ şi modest. Ceea ce spun sunt păreri de cititor şi nu de critic literar eu neprofesând aşa ceva. Din punctul asta de vedere opinia mea este că nici nu s-a născut un critic pe măsura operei în discuţie. Ce să mai vorbim? Citiţi-l!

(acesta este prefata la cartea pe care Costiman urmeaza sa o publice cu selectii de pe blogul sau)

Buzz it!
VN:F [1.9.22_1171]
Da-mi o nota:
Rating: 7.7/10 (3 votes cast)
Bloggerul Costi - Cuvânt înainte, 7.7 out of 10 based on 3 ratings

5 comments for “Bloggerul Costi – Cuvânt înainte

 1. April 7, 2010 at 5:29 pm

  Hei autorule, care-i termenul de livrare a materialului?Am vorbit cu editorul şi cautăm un sponsor.Prepară-te! Poate chiar pe blog găsim ceva!

 2. costiman
  April 7, 2010 at 5:34 pm

  sunt coplesit de emotie, genunchii imi tremura, exact ca la Oscar.Sau Vasilica, cum naiba il chema pe betivul ala.Deja visez la un best seller, gandurile imi zboara aiurea,fara azimut, cuvant care rimeaza cu…gandurile.

 3. April 7, 2010 at 9:08 pm

  Vezi că tremuratul genunchilor e de la Colosul din Rhodos că şi el sta crăcănat şi se masturba când treceau vasele de croazieră cu Ileana Cosânzeana şi Pulică Frânaru, pe sub el.Interesant ce vedeau cei de pe vas când se uitau în sus. Cred că de-asta ai emoţii…

 4. April 9, 2010 at 9:40 am

  Costi, treaba-i nasoală, numa 53 de vizualizări păi ne trebuie cel puţin 5000, scrie-o pe aia cu Tutancamon, ştii bancul?
  Cănd l-au descoperit pe faraon era mumia aşezată cu curu în sus, iar alături o plăcuţă pe care scria, “ă mă pupe în cur,toţi care nu ştiu bancul cu Tutancamon”!

 5. costiman
  April 10, 2010 at 8:46 am

  am ajuns la 66, e suficient, era bine si 69, da’ raman dator!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *