Gâlceava inutilă

Înotând cu greu în noroiul minciunilor politicienilor, preşedintele Băsescu se vede nevoit, într-una din zile să ne anunţe „tăierile de pensii şi salarii”. Ce putea să facă omul înainte de a se îneca? Conştiinţa l-a îndemnat să spună adevărul. Care a fost urmarea? Iaca a trecut o lună de vorbe, scrieri, atitudini, gălăgie prin pieţe şi la diferite clădiri rezidenţiale ale statului, un teanc de injurii şi apstrofări pe la televiziuni, ai căror moderatori se izmenesc în a se afişa ca „mari părelnici”, deţinători de soluţii, idei şi „modele”, în faţa unor „analişti” ideologizaţi, strepeziţi în gândire, incapabili de atitudini care să aducă la suprafaţă cele mai temeinice argumente şi soluţii pentru O NOUĂ CALE! România se află acum în această postură decisivă, şocantă!

De la Iliescu încoace preşedinţii au avut în jur „oamenii lor”. E greu de spus cum şi i-au ales, e dificil de elucidat ce influenţă au avut asupra activităţii lor. Cert e că în primul mandat, Iliescu mai venea şi ţinea câte o consfătuire „cu factorii de răspundere” din judeţe. Mai afla câte ceva, dar mai apoi a obosit. In afara „băilor” de prostime nici Constantinescu nici Băsescu nu au stat la sfat cu populaţia pe problemele serioase ale acestei amărâte ţări.

Eu cred că lui Constantinescu îi plăcea postura de „prim intelectual” al ţării şi agrea doar dialogul ca mod de alungare a plictisului, deciziile fiindu-i „adaptate” de interesaţii din jurul lui, care la un moment dat i-au luat aerul, manipulându-l ca pe o păpuşă. Băsescu „vede” doar stâncile din largul mării sub formă de moguli, oligarhi şi politicieni corupţi, ignorând „vârtejul” timpului care ne aruncă la periferia societăţii mondiale şi nu-l interesează soarta navei, după declaraţia recentă, „nu mă interesează!” Spre uimirea celor ce vor citi trebuie să recunosc că preşedintele are dreptate şi spune din nou adevărul cam în sensul următor: „oameni buni, vreţi să trăiţi bine? ei bine, nu vă opreşte nimeni, trăiţi, lasaţi-mă pe mine!”

Imaginea succintă pe care v-o spusei ca o veridică oglindă a momentului de istorie pe care-l trăim trebuie întregită, în imagiaţia fiecăruia, cu permanenta gâlceavă televizată, scrisă, manifestă. Din interes personal m-am uitat peste tot, am citit cât am putut, m-am dus şi am vorbit în multe medii. Stupoare! Incultura, în general şi incultura politică, în special ne acoperă ca o pânză grea de ceaţă, de totală lipsă ideatică novatoare şi de blocaj creativ.

Nu ştiu dacă politicienii mai citesc ceva în afara presei sau dacă mai fac vreo discuţie academică privitoare la dezvltarea economică a lumii şi zonei noastre, dar e sigur că fiecare gândeşte prin prisma propriului interes şi nu prin acela al nevoilor publice pe care sunt chemaţi să le slujească. Pe de altă parte preşedintele ne flutură de şase ani un slogan care în esenţă spune că „trebuie să facem reforma statului”. De atâta „reformă” a statului s-a ajuns la pălirea frunzelor, adică a instituţiilor lui, la o adevărată disoluţie a acestuia. E cert că ăia de sunt consilieri ai lui Băsescu nu citesc tezele contemporane ale marilor politologi ale lumii , de exemplu pe Samuel Hungtinton dar mai ales pe Francis Fukuyama. Din contră, dacă au timp, mai apar şi ei în mijlocul conflictelor şi pun gaz pe foc. Orgoliile, vanităţile şi şmecheriile curg, în mod evident, frecuşurile şi reproşurile sunt la ordinea zilei, toţi susţin că au dreptate, iar construcţia unei ţări pe măsura vremurilor e abandonată.

In prezent vestejirea statului este un preludiu al dezastrului. Consultarea creativă cu toate mediile, de la înţelepţii ţării, la ţăranii încă treji, de la pensionarul ce joacă şah în parc, la ţiganul ce are înţelepciunea să-şi trimită copiii la şcoală cu regularitate şi de la tinerii studenţi la întreprinzătorii încă cinstiţi, e abandonată în acestă REGIUNE europeană. Că ţară nu mai pot să-i spun! Ce ţară e aceea care îşi „asasinează” prin inaniţie, bătrânii?

N.B. Am idei, am soluţii total NOI, STRATEGICE ŞI SIGURE. Pe cine credeţi că mai interesează? Găsiţi-l pe acela şi i le voi dezvălui! Avem mare nevoie de UN SUFLU NOU! DE ALTCEVA! Ajunge bălăcăreala!

Buzz it!
VN:F [1.9.22_1171]
Da-mi o nota:
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Gâlceava inutilă, 10.0 out of 10 based on 2 ratings

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *